Synthen rör sig från höger till vänster


Synthmusiken var i Sverige länge mest förknippad med högerpolitik. Sambandet synthare och MUF:are var mer regel än undantag när jag gick på gymnasiet i slutet av 80:talet.

Kanske var det helt enkelt så att arbetarklassen inte hade råd att köpa det då ganska dyra instrumentet och att det var billigare att köpa en elgitarr och starta ett hårdrocksband. Kopplingen till högern blev ju inte heller mer lättsmält då det samtidigt florerade en viss förkärlek till militärestestik och fascistiska symboler inom genren.

Men nu är tiderna annorlunda och i och med att det finns en dator i nästan varje hem kan vem som helst göra elektronisk musik. Gamla synthar är heller inte särskilt dyra på begagnadmarknanden (även om det naturligtvis finna massor av undantag som kostar en förmögenhet).

Att kontrollen över den elektroniska musiken har blivit tillgänglig för många har naturligtvis gjort att det politiska spectrat på utövarna har spritts ut och inte längre finns lika koncentrerat på högersidan.

Vänstersynthen börjar märkas och höras. Det har bland annat skapats grupper på facebook som tar ställning mot rasism eller för vänsterpolitik.

http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Synthare-mot-framlingsfientlighet/103794456354464
http://www.facebook.com/?ref=home#!/pages/Synthvanstern/156283607735328

Kolla också in bandet Stockholm Wrecking Crew som är ett exempel på vänstersynth.
http://www.myspace.com/stockholmwreckingcrew


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0